Sunday, 31 March 2013

June 2006 UGC NET Questions & Answers

UGC NET Home Science Question Paper with Answers, June 2006
Questions 1-25

In this article, I have given answers to June 2006 UGC NET Examination question paper for Home Science Subject. The 50 questions are split into 3 separate articles; you will see questions 1 to 25 here.

Click here to see June 2006 UGC NET Home Science Questions 26-40
Click here to see June 2006 UGC NET Home Science Questions 41-50

1. The following is  not used  as an emulsifier
(A) Methyl cellulose
(B) Butylated hydroxyl toluene
(C) Calcium steamyl lactate
(D) Hydroxy propyl cellulose

Ans : (C)

2. Loss of thiamine during cooking occurs due to
(A) Cutting of vegetables
(B) Addition of sodium bi carbonate
(C) Exposure to Sun light
(D) Addition of tamarind during preparation

Ans : (B)

3. Additional requirement of protein, iron and folic acid for pregnant women over non-pregnant are respectively
(A) 10g, 30mg, 100µg
(B) 15g, 38mg, 400µg
(C) 15g, 8mg, 300µg
(D) 20g, 10mg, 500µg

Ans : (C)

4. Papaya is a good source of
(A) Protein
(B) Ascorbic acid
(C) Beta carotene
(D) Retinol

Ans : (C)

5. The causal agent of human disease botulism can be classified under
(A) Bacterial toxin
(B) Viral toxin
(C)  Myco toxin
(D) chemical toxin

Ans : (A)

6. The pigment present in tomato is
(A) Lycopene
(B) Beta carotene
(C) Betalin
(D) Anthocyanin

Ans : (A)

7. Synthetic textile fibres are
(A) More durable and absorbent
(B) less toxic and eco-friendly
(C) more durable and smooth
(D) Less smooth and weak

Ans: (C)

8. The most important chemical group in cotton polymer is
(A) Amide group
(B) Hydroxyl group
(C) Carboxyl group
(D) Sulphonic group

Ans: (C)

9. While washing fabrics of protein fibres, colour can be prevented from bleeding by using
(A) Vinegar
(B) Common salt
(C) Washing soda
(D) Ammonia

Ans : (A)

10. Fitness of a yarn depends on
(A) Length of yarn
(B) weight of yarn
(C) Twist given to the yarn
(D) Nature of yarn

Ans :(C)

11. For effective work with hand and arm the comfortable position of upper arm is
(A) Horizontal and close to the body
(B) Vertical and close to the body
(C) Horizontal to the work surface
(D) Very close to the body.

Ans (C) 

12. The affective component concerns
(A) Workers personal feeling
(B) Correct posture
(C) Time involved in work
(D) All the above.

Ans : (D) 

13. Glare can be avoided by using
(A) Only specific light
(B) Bright light
(C) High contrast with background
(D) Diffused light

Ans: (D) 

14. An important step in the recognition of people with special needs in the 2001 census of
India was
(A) Enumeration of both girls and women separately
(B) Listing of disabled from all caste groups
(C) Enumeration of persons with disability
(D) Listing all people without literacy

Ans : (B)

15. Poor attention span, easy distractibility, excessive activity levels are seen in children with
(A) Attention deficit disorder
(B) Attention deficit hyperactivity disorder
(C) Cerebral palsy
(D) Attention distraction hyperactivity disorder

Ans : (B) 

16. The phase of communication in which the receiver analyses the verbal and non verbal message conveyed by the sender is
(A) Coding
(B) Decoding
(C) Encoding
(D) None of the above

Ans: (B)

17. Which one of the following is not a youth service scheme?
(A) National Service Scheme
(B) Nehru Yuvak Kendra
(C) TRYSEM
(D) ICDS

Ans : D

18. Poverty line is calculated in terms of
(A) Per head income of the family
(B) Total income of family
(C) Total land available to family
(D) Total estate of the family

Ans : (B)

19. Coefficient of correlation is a measure of
(A) Relative position
(B) Dispersion
(C) Relationship
(D) Central tendency

Ans : (C)

20. Uncontrolled observation
(A) Takes place in natural setting
(B) Involves experimental procedure
(C) Uses precision instruments
(D) Involves pre-arranged plans

Ans : (A)

21. Assertion (A): The diabetic patient presents with symptoms of polyuria, polydipsia and nocturia.
Reasoning (R): Deficiency of insulin in the diabetic patient’s body leads to hyperglycemia which leads to glycosuria.
(A) (A) is true but (R) is false
(B) Both (A) and (R) are true
(C) (A) is false, but (R) is true
(D) Both (A) and (R) are false

Ans : (B)

22.  Assertion (A): Some amount of fat is essential in diet for absorption of Vitamin A.
Reasoning (R): Vitamin A, a fat soluble vitamin, in insoluble in aqueous medium, and therefore, requires fat in the diet for its solubility
(A) (A) is true but (R) is false
(B) Both (A) and (R) are true
(C) (A) is false, but (R) is true
(D) Both (A) and (R) are false

Ans : (B)

23. Assertion (A): The fixed cost of running a Food Service Establishment remains unaffected by changes in the volume of business.
Reasoning (R): Even when the fixed costs are subject to change, they remain fixed over an accounting period.
(A) (A) is true but (R) is false
(B) Both (A) and (R) are true
(C) (A) is false, but (R) is true
(D) Both (A) and (R) are false

Ans : (A) 

24. Assertion (A): Slits are given on an inward curve seam
Reasoning (R): Inward curve seam falls over the smaller area of the garment
(A) (A) is false but (R) is true
(B) (A) is true but (R) is false
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false

Ans : ___

25. Assertion (A): Fabrics can be made fluffy with slub yarns.
Reasoning (R): Use of slub yarns makes fabrics abrasion resistant.
(A) (A) and (R) both are false
(B) (A) and (R) both are correct
(C) (A) is false and (R) is correct
(D) (R) is correct, but (A) is false

Ans :  (D)

The above are answers from my knowledge, experience and information collected during my study time for UGC NET examination. How about you? Do you agree with my answers given above? Please leave your comments below for discussion.

1 comment:

  1. A very good evening mam/Sir....such a good effort you have done and useful for the students preparing for competitive exam...I just have small query about the answer of question 12... According to me.the answer will be A

    ReplyDelete