Friday, 24 May 2013

Dec 2006 UGC NET Questions & Answers


UGC NET Home Science Question Paper with Answers, December 2006
Questions 1-35

In this article, I have given answers to December 2006 UGC NET Examination question paper for Home Science Subject. The 50 questions are split into 2 separate articles; you will see questions 1 to 35 here.

1. Absorption of carotene requires the following nutrients in the diet
(A) Fat
(B) Protein
(C) Carbohydrate
(D) Vitamin D

Ans: (A)

2. Recommended dietary allowances for 0 – 6 months old infant for protein is
(A) 1 g / kg body weight
(B) 1.5 g / kg body weight
(C) 1.65 g / kg body weight
(D) 2.05 g/ kg body weight

Ans: (C)

3. Bitot spot is an indicator of
(A) Ascorbic acid deficiency
(B) IDD
(C) VAD
(D) IDA

Ans: (C)

4. Subsidized pricing is followed in
(A) Fast food establishment
(B) Air catering
(C) Industrial cafeteria
(D) Restaurant

Ans: (C)

5. The carbohydrates should not be totally restricted for IDDM patients diet because
(A) It will cause constipation
(B) It will cause ketosis
(C) It will not give satiety value
(D) It will not provide adequate energy

Ans: (B)

6. Addition of selected nutrients, not normally present in a particular food is called
(A) Fortification
(B) Enrichment
(C) Restoration
(D) Supplementation

Ans: (A)

7. A chemical finish exclusively given to cotton to increase lustre, strength and dyeability is
(A) Fulling
(B) Crabbing
(C) Bleaching
(D) Mercerization

Ans: (D)

8. Diagonal ridges are characteristic feature of
(A) Twill weave
(B) Dobby weave
(C) Swivel weave
(D) Jacquard weave

Ans: (A)

9. Dart size for a dress for a person with a heavy bust would be
(A) longer and narrower
(B) longer and wider
(C) shorter and narrower
(D) shorter and wider

Ans: (C)

10. The important factor that governs the selection of needle is
(A) Type of fabric
(B) Type of thread
(C) Stitch length
(D) Tension of thread

Ans: (A)

11. Important landmark for determining the desirable height of the work place is
(A) Home maker’s height
(B) Equipment to be used
(C) Home maker’s elbow height
(D) Home maker’s eye level

Ans: (C)

12. A small room can be made look larger by using:
(A) warm colours on opposite wall’s
(B) cool colours on all walls
(C) neutral colours on all walls
(D) light shade on two walls and dark shade on the another two walls

Ans: (B)

13. Location of window is important for
(A) Ventilation and lighting
(B) Ventilation and appearance
(C) Ventilation and aeration
(D) Light and appearance

Ans: (A)

14. The theory that views the child as developing within a dynamic system of relationship at several levels of the surrounding system is
(A) The ethological theory
(B) The ecological system theory
(C) Information processing theory
(D) Piaget’s cognitive theory

Ans: (B)

15.The growth dimension that is most affected by Intra- Uterine- Growth Retardation (IUGR) is
(A) Height
(B) Weight
(C) Motor skills
(D) Mental Skills

Ans: (B)

16. The term that is fast replacing the use of the term “welfare” in the development work is
(A) Enablement
(B) Upliftment
(C) Empowerment
(D) Development

Ans: (B)

17. The process of systematic and unbiased collection of data and their scientific appraisal is
(A) Informal Evaluation
(B) Formal evaluation
(C) Summative Evaluation
(D) Terminal Evaluation

Ans: (B)

18. The person who adopt a new idea much ahead of other members in a community are:
(A) Innovators
(B) Early adopters
(C) Early majority
(D) Laggards

Ans: (A)

19. F – test is used
(A) when there are more than two groups
(B) to check accuracy of data
(C) to check design of experiment
(D) when analysis of variance is needed

Ans: (A)

20. An in-depth comprehensive study of a person, a social group, a community or a programme is referred as
(A) Exploratory study
(B) Descriptive study
(C) Analytical study
(D) Case study

Ans: (D)

21. Assertion (A): obesity and heart disease is a result of excessive energy intake and reduced physical activity
Reasoning (R): Sedentary lifestyle and availability of high energy density foods leads to degenerative disease
(A) (A) is false and (R) is true
(B) (A) is true and (R) is false
(C) Both (A) and (R) is true but (R) alone is not the correct explanation
(D) Both (A) and (R) are false

Ans: (C)

22. Assertion (A): Iron absorption is hindered by the presence of phytates in the food Reasoning
(R): Phytates bind the iron and make it unavailable for absorption
(A) Both (A) and (R) are true
(B) (A) is true and (R) is false
(C) (A) is false but (R) is true
(D) Both (A) and (R) are true but (R) is not the complete explanation

Ans: (A)

23. Assertion (A) : The success of a food service operation depends heavily on the menu planning of the establishment
Reasoning (R): Menu serves many functions and forms the core of all activities in a food service establishment
(A) (A) is true and (R) is false
(B) (A) is false but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are false
(D) Both (A) and (R) are true

Ans: (D)

24. Assertion (A): There is more shrinkage towards the length of the fabric
Reasoning (R): Warp yarns are stretched while on the loom.
(A) (A) is true and (R) is false
(B) (A) is false but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false

Ans: (__)

25. Assertion (A): The grain in woven fabric can be identified by the degree of stretch along the yarns
Reasoning (R): Warp yarns stretch more in comparison to weft yarns
(A) (R) is true and (A) is false
(B) (A) is true but (R) is false
(C) Both (A) and (R) are false
(D) Both (A) and (R) are true

Ans: (__)

26. Assertion (A): Class I change of work simplification relates to change in hand and body motions
Reasoning (R): using two minutes noodles is an example of the same.
(A) (A) and (R) are true
(B) (A) is true but (R) is partially correct
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false and (R) is true

Ans: (C)

27. Assertion (A): Permissive style of parenting is the best style
Reasoning (R): The parents do not interfere in any matter of the children
(A) (A) is not true and (R) is true
(B) (A) and (R) both are false
(C) Both (A) and (R) are true
(D) (A) is false and (R) is partially true

Ans: (A)

28. Assertion (A): Extensive education is a two way process of education
Reasoning (R): The target groups get required information and scientists get the feed back
(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation
(B) (A) is false and (R) is also false
(C) (A) is true and (R) is false
(D) (A) is true and (R) is also true and ( R) is a correct explanation

Ans: (A)

29. Assertion (A): Effective planning requires built in method of monitoring and evaluation
Reasoning (R): Monitoring enables to bring out the needed changes then and there to reach the desired goal within the stipulated period
(A) (A) is true but (R) is false
(B) Both (A) and (R) are true
(C) (A) is false but (R) is true
(D) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation

Ans: (A)

30. Assertion (A): All research studies must begin with formulation of hypothesis
Reasoning (R): Hypothesis will help the researcher to make generalisation about the population
(A) (A) Both (A) and (R) are true
(B) (A) is true but (R) is false
(C) (A) is false but (R) is true
(D) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation

Ans: (B)

31. The correct sequence for the preparation of tomato sauce is
(i) Blanching and pealing
(ii) Selecting good quality tomatoes
(iii) Cooking and adding preservatives
(iv) Bottling

(A) ii), i), iii), iv)
(B) i), iii), ii), iv)
(C) iv), i), iii), ii)
(D) iii), ii), iv), i)

Ans: (A)

32. Identify the statement giving the correct sequence of foods in decreasing order of vitamin A content
(A) milk, liver, maize, tomato
(B) liver, milk, tomato, maize
(C) tomato, milk, liver, maize
(D) milk, tomato, maize, liver

Ans: (B)

33. Staff selection involves eight distinct steps. Write the correct order in which these are followed
(i) Screening applications
(ii) Testing skills
(iii) Preparation of job requirements
(iv) Holding interviews
(v) Appraisal
(vi) Assessment of candidates
(vii) Medical examination
(viii) Contractual agreement

(A) iv), v), i), ii), iii), vii), vi), viii)
(B) iii), i), iv), v),vii), ii), vi), viii)
(C) i), iv), vi), ii), iii), v), vii), viii)
(D) ii), i), iii), iv), v), vii), vi), viii)

Ans: (C)

34. Give the correct sequence in weaving a fabric
(A) shedding, picking, let off, beat up
(B) let off, shedding, picking, beat up
(C) picking, beat up, let off, shedding
(D) Beat up, picking, shedding, let off

Ans: ( )

35. Implementation is second step in the management process and the sequence is
(i) Put plan into aaction
(ii) Make the adjustment
(iii) Check the progress
(iv) Modify the plan

(A) i), iii), ii), iv)
(B) i), ii), iii), iv)
(C) i), ii), iv), iii)
(D) iv), iii), ii), i)

Ans: (A)

6 comments:

  1. THANK U QUITE INFORMATIVE!!!!

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing such useful. Please Provide some Informations regarding UCG NET Coaching CTET Coaching.

    ReplyDelete
  3. Thanks for sharing the useful stuff, Get ugc net question papers and enhance your capability to crack exam.

    ReplyDelete
  4. Our Vision is to make our institution a symbol of excellence in the arena of coaching and to cope with everything required for boosting and enlightening the future of students in order to attain academic excellence and for successfully preparing them to cope with challenges. We provide coaching for students who wish to achieve high performance in UGC NET. ugc net economics coaching in chandigarh

    ReplyDelete